jueves, 11 de junio de 2015

SANT JOAN DE MORÓ I EL CINE. UN RELAT D’ALTRES TEMPS. (Sant Joan de Moró y el cine. Un relato de otros tiempos)

 
Vicente Puchol Porcar amb el projector. (Foto:Rafa Castelló Escrig)
Eren altres temps. La gent solia eixir més al carrer, passetjar, compartir en places i jardins, gaudir de la companyia de la seua família i amistats i, com no, gaudir amb la projecció  d'una pel·lícula d'èxit, protagonitzada per l'actriu o l'actor de moda, o simplement deixar-se atrapar per les trames i paisatges, a fosques, en 35 mil·límetres.
Local del primer cine, carrer Mossén Lluis Bellés
(Foto: Rafa Castelló Escrig)
L'afició va aconseguir que el cine s'assentara en esta xicoteta localitat[1], Vicent Puchol Porcar i son pare, Vicente Puchol Monfort "Reyito" van ser els encarregats dels dos cines amb què va comptar Sant Joan de Moró.
Programa de mà de la pel·licula
Una cubana en España.
 (Font de imatge Internet)

Situat en el carrer Mossén Lluis Bellés en els baixos de la seua vivenda, va ser inaugurat el 1954 amb la pel·lícula "Una cubana en España" dirigida per Luis Bayón Herrera amb Blanquita Amare, Mario Cabré, Marujita Díaz, Tito Lusiardo, Jacinto Sant Emeteri, Mónica Pastrana, José Isbert, Rafael Bardem.
En 1958, i després que la familia Puchol adquirira el solar situat enfront d'este mateix local, on pare i fill construïren amb les seues pròpies mans l'edifici que durant quasi dos dècades portaria el cine al poble, va deixar de funcionar esta primera sala que havia quedat xicoteta.
Cine Herrero. (Foto: CRSignes2015)
Amb entrada pel carrer Lleó XIII, el cine passaria a cridar-se Herrero, fent referència a l'ofici que realment sustentava la familia Puchol, la ferreria. Activitat amb què encara seguixen el seu camí en tercera generació. Tota la familia posava el seu granet d'arena en el negoci: Vicente Puchol, pare, com a acomodador; Vicente, fill, una vegada tret el carnet d'operador de cine, s'encarregava de la projecció i l'esposa d'este feia de taquillera i venedora de llimonades.

Vicente Puchol Porcar.
               (Foto Rafa Castelló) 
"Els besos mai duraven el suficient", segons comentava una jove del poble en un temps en què la censura obligava a tallar-los.


Va sobreviure a la televisió en blanc i negre i a les bromes i gamberrades dels jóvens del poble que van acabar per posar-li malnom al patriarca de la família: "Reyito". Vicente ens ha comptat que son pare, per a evitar que els jóvens armaren rebombori durant les projeccions, els situava separats. "Assenta’t ací, rei" els deia mentres els acomodava. En 1974 va arribar la televisió en color. Un any més tard, en 1975, van haver de tancar a causa de la poca assistència de públic.
Vicente Puchol Porcar.
               (Foto: Rafa Castelló Escrig)
Hui l'edifici està tancat i en venda, molts som els que somiem amb la possibilitat que fora adquirit i recuperara la seua activitat. Activitat comercial hui quasi oblidada, que sorprén a la majoria d'aquells veïns, tant els nascuts en el poble després del seu tancament, com també a aquells del poble provinents d’altres poblacions.
Sí, amics, Sant Joan de Moró va tindre cine, es cridava Cine Herrero i durant quasi un quart de segle va omplir de llum i color els matinés i vetlades de la nostra localitat. Sant Joan de Moró y el cine. Un relato de otros tiempos.
(Foto: Rafa Castelló Escrig)

Agraïment: A Vicente Puchol Porcar per la seua càlida acollida; a Yolanda Martí per la revisió de la traducció al valencià; i a Rafa Castelló Escrig per les fotos que completen esta entrada.
_____________________________________________


Eran otros tiempos. La gente solía salir más a la calle, pasear, compartir en plazas y jardines, disfrutar de la compañía de su familia y amistades y, como no, gozar con la proyección de una película de éxito, protagonizada por la actriz o el actor de moda, o simplemente dejarse atrapar por las tramas y paisajes, a oscuras, en 35 milímetros.
La afición logró que el cine se asentara en esta pequeña localidad[2],  Vicent Puchol Porcar y su padre, Vicente Puchol Monfort “Reyito” fueron los encargados de los dos cines con los que contó Sant Joan de Moró.
Situado en la calle Mossén Lluis Bellés en los bajos de su vivienda, fue Inaugurado el 1954 con la película “Una cubana en España” dirigida por Luis Bayón Herrera con Blanquita Amaro, Mario Cabré, Marujita Díaz, Tito Lusiardo, Jacinto San Emeterio, Mónica Pastrana, José Isbert, Rafael Bardem.  En 1958, y después de que la familia Puchol adquiriera el solar sito frente de este mismo local, donde padre e hijo construyeran con sus propias manos el edificio que durante casi dos décadas traería el cine al pueblo, dejó de funcionar esta primera sala que había quedado pequeña.
Con entrada por la calle León XIII, el cine pasaría a llamarse Herrero, haciendo referencia al oficio que realmente sustentaba a la familia Puchol, la herrería. Actividad con la que aún siguen su andadura en tercera generación. Toda la familia ponía su granito de arena en el negocio: Vicente Puchol, padre, como acomodador; Vicente, hijo, una vez sacado el carnet de operador de cine se encargaba de la proyección y la esposa de éste hacía las veces de taquillera y vendedora de limonadas.
(Foto: Rafa Castelló Escrig)

"Los besos nunca duraban lo suficiente" según comentaba una joven del pueblo en un tiempo en el que la censura obligaba a cortarlos.


Sobrevivió a la televisión en blanco y negro y a las bromas y gamberradas de los jóvenes del pueblo que acabaron por ponerle mote al patriarca de la familia: “Reyito”. Vicente nos ha contado que su padre, para evitar que los jóvenes armaran jaleo durante las proyecciones, los situaba separados. “Siéntate aquí, rey” les decía mientras los acomodaba. En 1974 llegó la televisión en color. Un año más tarde, en 1975, tuvieron que cerrar debido a la poca asistencia de público.
Hoy el edificio está cerrado y en venta, muchos somos los que soñamos con la posibilidad de que fuera adquirido y recuperara su actividad. Actividad comercial hoy casi olvidada, que sorprende a la mayoría de aquellos vecinos, tanto los nacidos en el pueblo después de su cierre, como a los foráneos.
Sí, amigos, Sant Joan de Moró tuvo cine, se llamaba Cine Herrero y durante casi un cuarto de siglo llenó de luz y color los matinés y veladas de nuestra localidad.
 
(Foto: CRSignes2015)

Agradecimiento: A Vicente Puchol Porcar por su cálida acogida; a Yolanda Martí por la revisión de la traducción al valenciano; y a Rafa Castelló Escrig por las fotos que completan esta entrada.


1Abans d'açò ens van comptar que el cine arribava a lloms de mula amb projeccions de les pel·lícules de moda.
[2] Antes de esto nos contaron que el cine llegaba a lomos de mula con proyecciones de las películas de moda. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario